Een ode aan “Drumband Espel”

Toen wij in 2007 onze slagwerkgroep oprichtten kregen wij van een aantal bewoners van Espel te horen dat er in het verleden ook een drumband was geweest. Ons werd in 2007 de vraag gesteld “Hebben jullie al een naam?” Het leek ons toen leuk om dezelfde naam te kiezen als de oude drumband, maar niemand kon ons toen de naam vertellen van die drumband. (Zie ook het artikel in de Stentor van 13-01-07)
Er waren zelf een aantal bewoners die beweerde dat de drumband geen naam had. We hebben onze slagwerkgroep toen maar zolang “Slagwerkgroep Espel” genoemd. Deze naam dekte de lading, het gaf precies aan wat we zijn en waar we vandaan komen. Ook in afwachting tot we achter de naam van de drumband zouden komen, hebben we dit zo gelaten.

In 2009 kregen wij een telefoontje van het dorpsbelang dat ergens op een boerderijzolder nog spullen lagen van de oude drumband, maar dat de spullen weggegooid zouden worden. Misschien hadden wij nog belang bij een aantal spullen. Bij de boerderij lagen nog een aantal oude kolbakken, muziekstandaards, een aantal oude drumstokken, trommelonderdelen, batons en een tamboer-maitrestok (een zgn. mace).

Drumband Espel in 1973
Drumband Espel in 1973. Naast tamboers waren er muzikanten die ook hoorns en trompetten bespeelden. (foto: Fokke Westra)

Ook lag daar een bord bij met de naam “Drumband Espel”. We kwamen er toen achter dat destijds ook gekozen was voor een eenvoudige naam die de lading dekt. Dat was voor ons de reden om onze naam te handhaven, omdat wij niet alleen een drumband zijn maar een Slagwerkgroep met een breed repertoire.

Toch willen wij hier als een soort eerbetoon aan onze “voorgangers”. Een aantal foto’s tonen van de drumband van toen. Deze foto’s zijn in de jaren 70-80 genomen door de Espelnaar Fokke Westra.

Majorettes van Drumband Espel in 1973
Drumband Espel had ook een hele groep majorettes. Hier een optreden in 1973 aan de Zuiderrand te Espel. (foto: Fokke Westra)

Drumband Espel eind jaren 70 begin jaren 80
Drumband Espel eind jaren 70 begin jaren 80. (foto: Fokke Westra)

Heeft u meer informatie of foto’s van Drumband Espel dan ontvangen wij dat graag.